Wat is ACT therapie? En hoe ziet het eruit?
ACT, oftewel Acceptance and Commitment Therapy, is een wetenschappelijk onderbouwde behandelvorm binnen de psychologie. Bij ACT therapie leer je om op een andere manier om te gaan met pijnlijke gedachten, emoties en lichamelijke sensaties. In plaats van de strijd met deze ervaringen aan te gaan, richt ACT zich op het aanvaarden ervan (acceptance) en het nemen van waardevolle stappen richting dat wat echt belangrijk voor je is (commitment).
ACT therapie helpt je niet per se om klachten weg te nemen, maar wel om je mentale veerkracht te vergroten. Je ontwikkelt vaardigheden om met stress, angst, somberheid of lichamelijke pijn om te gaan, zonder dat deze je leven bepalen. Een ACT psycholoog of therapeut helpt je in dit proces met gerichte oefeningen en gesprekken.
Wat leer je tijdens ACT therapie?
Tijdens een ACT traject leer je:
- Gedachten en gevoelens op te merken zonder erin meegezogen te worden
- Ruimte maken voor moeilijke emoties
- Te handelen naar je eigen waarden
- Te leven in het hier en nu
- Los te laten wat je niet kunt veranderen
Je leert niet om negatieve gedachten of emoties weg te duwen, maar om er op een andere manier mee om te gaan. Zo ontstaat er ruimte voor groei en betekenisvolle keuzes.
Wanneer kies je voor ACT therapie?
ACT is geschikt voor mensen die merken dat ze vastlopen in hun gedachten, gevoelens of gedrag, bijvoorbeeld bij:
- Fobieën
- Stressklachten, verhoogde alertheid en burn-out
- Angstklachten, spanningen en paniekgevoelens
- Rouw en verlies
- Depressie
- Slaapproblemen
- Conflicten in werk- en privésfeer
- Concentratieproblemen
- Zorgelijke gedachten
- Schuldgevoel of negatief zelfbeeld
- Somberheid of depressieve gevoelens
- Traumatische ervaringen
- Chronische pijn of vermoeidheid
- Perfectionisme of faalangst
Een ACT therapeut helpt je te accepteren wat je niet kunt veranderen en juist in actie te komen op de gebieden die er voor jou toe doen.
Hoe werkt ACT therapie?
ACT therapie bestaat uit zes kernprocessen die elkaar versterken:
- Acceptatie – ruimte maken voor vervelende gevoelens in plaats van ze te vermijden.
- Defusie – afstand nemen van je gedachten, zodat ze minder grip op je hebben.
- Contact met het hier-en-nu – leven in het moment, in plaats van blijven hangen in het verleden of piekeren over de toekomst.
- Het observerende zelf – ontdekken dat jij méér bent dan je gedachten en gevoelens.
- Waarden helder krijgen – onderzoeken wat jij écht belangrijk vindt in het leven.
- Toegewijd handelen – stappen zetten richting die waarden, ook als dat spannend is.
Een ACT psycholoog gebruikt oefeningen, metaforen, visualisaties en praktische opdrachten om deze processen te versterken. Je krijgt dus geen kant-en-klare oplossingen, maar je ontwikkelt zelf een nieuw perspectief op jouw situatie.
Wat is het verschil tussen ACT en andere therapievormen?
In tegenstelling tot bijvoorbeeld cognitieve gedragstherapie (CGT), richt ACT zich niet op het veranderen van de inhoud van je gedachten, maar op de relatie die je ermee hebt. Het doel is niet symptoomvermindering, maar het vergroten van jouw psychologische flexibiliteit – het vermogen om om te gaan met obstakels én richting te geven aan je leven.
Hoe ziet een ACT traject eruit bij GOB Praktijken?
Bij GOB Praktijken begint een traject met een intake bij een psychosociaal therapeut. In deze fase wordt jouw hulpvraag duidelijk en wordt onderzocht of ACT passend is voor jou. Daarna ga je aan de slag met een gespecialiseerde ACT therapeut.
De behandeling bestaat uit gesprekken, oefeningen en opdrachten die je ook thuis kunt doen. Zo werk je stap voor stap toe naar meer veerkracht, acceptatie en een waardengericht leven.
Acceptance and Commitment Therapy (ACT)
Bij GOB Praktijken werken gekwalificeerde ACT psychologen en therapeuten die je begeleiden in dit proces. Je hoeft het niet alleen te doen. Wij helpen je om ruimte te maken voor wat moeilijk is, én om te bouwen aan wat voor jou telt.