Cognitieve gedragstherapie (CGT)
Cognitieve gedragstherapie, vaak afgekort tot CGT, is een bewezen effectieve behandelmethode die zich richt op het veranderen van negatieve gedachten en gedragingen. Door de combinatie van cognitieve therapie (gericht op gedachten) en gedragstherapie (gericht op acties) helpt CGT mensen om problematische patronen te doorbreken en anders te reageren op situaties die stress of negatieve emoties oproepen.
Bij GOB Praktijken geloven we dat verandering mogelijk is wanneer je inzicht krijgt in je gedachten en leert hoe deze jouw gedrag en gevoelens beïnvloeden. CGT biedt concrete handvatten om meer grip te krijgen op je leven en meer in het hier en nu te leven.
Wat is cognitieve gedragsthrapie?
Cognitieve gedragstherapie is een wetenschappelijk onderbouwde behandelmethode die gericht is op het aanpakken van negatieve denk- en gedragspatronen die emotionele klachten en psychische problemen in stand houden. CGT helpt je om inzicht te krijgen in de samenhang tussen je gedachten, emoties en gedrag. CGT biedt effectieve strategieën om patronen te doorbreken die je welzijn negatief beïnvloeden. CGT richt zich op het hier en nu met een praktische, actiegerichte benadering.
CGT combineert elementen uit twee benaderingen:
- Cognitieve therapie: Dit onderdeel van de therapie focust zich op het herkennen en veranderen van ongewenste of niet-helpende gedachten. Vaak zijn we ons niet bewust van de invloed die onze gedachten hebben op onze gevoelens en gedragingen. Bij CGT leer je deze automatische gedachten en overtuigingen te onderzoeken en uit te dagen.
- Gedragstherapie: Naast het veranderen van gedachten richt CGT zich ook op het aanpassen van je gedrag. Dit is belangrijk omdat hoe we ons gedragen een grote invloed heeft op hoe we ons voelen. Door nieuwe, constructieve gedragingen te oefenen, ontstaat ruimte voor gezondere reacties op situaties die normaal gesproken stress of ongemak oproepen.
Voor wie is CTG geschikt?
CGT is een veelgebruikte therapievorm die geschikt is voor uiteenlopende klachten, zoals:
- Angststoornissen: Paniek, sociale angst, piekeren of dwanggedachten.
- Depressie: Negatieve gedachten en gevoelens van hopeloosheid.
- Stress, overspannen & burn-out: Moeite met ontspannen, perfectionisme en overbelasting.
- Trauma: Beperkende gedachten en herinneringen na ingrijpende ervaringen.
- Slaapproblemen: Slapeloosheid of moeite met een gezonde slaaproutine.
Daarnaast kan CGT ook helpen bij het verbeteren van zelfbeeld, assertiviteit en omgaan met onzekerheid. Het is geschikt voor iedereen die inzicht wil krijgen in negatieve patronen en hier actief mee aan de slag wil.
Hoe werkt CGT?
In cognitieve gedragstherapie ligt de focus op het doorbreken van de vicieuze cirkel tussen gedachten, gevoelens en gedrag. Je leert negatieve en onrealistische gedachten herkennen en uitdagen, waardoor je geleidelijk anders reageert op situaties die normaal gesproken stress of ongemak oproepen.
CGT bij GOB Praktijken bestaat doorgaans uit een aantal stappen:
- Herkennen: Samen met je therapeut onderzoek je de gedachten die jouw klachten versterken.
- Uitdagen: Je leert kritisch naar deze gedachten kijken en alternatieve, meer helpende gedachten te ontwikkelen.
- Veranderen: Door nieuw gedrag te oefenen en je focus te verleggen, ontstaat ruimte voor positieve verandering.
Onze psychologen en therapeuten geven je oefeningen en opdrachten mee om nieuwe vaardigheden in je dagelijks leven toe te passen. Zo werk je stapsgewijs aan blijvende verandering.
Het behandeltraject: Wat kun je verwachten?
Een behandeltraject in CGT start met een kennismaking waarin we samen jouw klachten en doelen bespreken. Op basis hiervan stellen we een persoonlijk behandelplan op. CGT is vaak kortdurend en praktisch gericht; de gemiddelde duur ligt tussen de 8 en 20 sessies, afhankelijk van de aard van je klachten.
Tijdens elke sessie krijg je praktische tools aangereikt om je denkpatronen te veranderen en gedrag aan te passen. Er wordt veel aandacht besteed aan het oefenen in de praktijk, zodat je ook buiten de sessies aan de slag kunt met wat je hebt geleerd.
Tarieven & Vergoeding
Op de pagina Tarieven & Vergoeding bieden we meer informatie over hoe onze behandelaren worden vergoed.