Innerlijk kind-therapie
Innerlijk kind-therapie (ook wel ‘innerlijk kindwerk’ genoemd) is een therapievorm die je helpt pijnlijke, verdrietige en angstige ervaringen uit het verleden aan te pakken. Dit doe je door terug te gaan naar je kindertijd. Het is een geschikte vorm van therapie wanneer je op volwassen leeftijd problemen ervaart die voortkomen uit gebeurtenissen in de eerste 21 jaar van je leven.
Wat is innerlijk kind-therapie?
Innerlijk kind-therapie is een benadering die gericht is op het verkennen, begrijpen en helen van emotionele en psychologische wonden die zijn ontstaan in de vroege kindertijd. Het innerlijke kind vertegenwoordigt onze oorspronkelijke, authentieke zelf en omvat alle emoties, behoeften, grenzen en ervaringen die we als kind hebben gehad. Deze therapievorm biedt een veilige en ondersteunende omgeving waarin je contact kan maken met innerlijke delen van jezelf, pijnlijke ervaringen verkennen en heling bevorderen. Door het proces van innerlijk kind-therapie kan je jezelf beter leren begrijpen, emotionele blokkades verminderen en meer innerlijke rust en welzijn ervaren.
Wanneer kies je voor innerlijk kind-therapie?
Innerlijk kind-therapie is geschikt voor wanneer je worstelt met verschillende aspecten van jouw leven als gevolg van onverwerkte kindertrauma’s. Dit kan zich jouw volwassen leven uiten in terugkerende destructieve patronen en/of gedragingen en denkpatronen. Je herkent bijvoorbeeld dat je moeite heb met het aangaan van gezonde relaties als gevolg van emotionele bagage uit het verleden of het ervaren van emotionele pijn, angst, verdriet of woede die terug te voeren zijn op ervaringen uit de kindertijd. Daarnaast is innerlijk kind-therapie geschikt voor mensen die verlangen naar innerlijke groei, gezonde emotieregulatie, zelfacceptatie en emotionele bevrijding. Als je merkt dat je vastzit in oude emotionele patronen of moeite hebt met het verwerken van traumatische ervaringen uit jouw jeugd, kan innerlijk kind-therapie een waardevolle stap zijn op weg naar heling en persoonlijke groei.
Hoe werkt innerlijk kind-therapie?
Tijdens Innerlijk kind-therapie werk je samen met een ervaren psycholoog of therapeut die je begeleidt in het verkennen en helen van jouw innerlijke kind. Dit kan onder meer door het identificeren van emotionele wonden en onvervulde behoeften uit de kindertijd, het ontwikkelen van zelfcompassie, acceptatie en liefdevolle zelfzorg, het loslaten van beperkende overtuigingen en emotionele blokkades. Je leert helende technieken integreren zoals visualisatie, innerlijke dialoog, lichamelijk signaleren, en het aangeven van gezonde grenzen en het cultiveren van veerkracht.
Schematherapie aspecten binnen Innerlijk kind-therapie
Schematherapie voor het innerlijk kind, zoals toegepast bij GOB Praktijken, is een therapeutische methode die gericht is op het verwerken van onverwerkte pijnlijke herinneringen en emoties uit de kindertijd. Binnen deze benadering ligt de nadruk op het ontdekken en begrijpen van diepgewortelde schema’s of patronen die door ervaringen uit de jeugd zijn ontstaan en die het huidige gedrag en emotionele reacties kunnen beïnvloeden. Door verbinding te maken met het “innerlijke kind” kunnen cliënten emoties zoals angst, verdriet en boosheid beter herkennen, begrijpen en verwerken. Dit helpt om destructieve patronen te doorbreken en op een gezonde manier om te gaan met emoties en behoeften in het heden, waardoor een meer vervullend leven mogelijk wordt.
Bij GOB Praktijken wordt innerlijk kind-therapie ook toegepast bij de verwerking van jeugdtrauma’s en het herstellen van zelfvertrouwen en zelfbeeld. De therapie kan zowel in de praktijk als online gevolgd worden, afhankelijk van de voorkeur van de cliënt, en biedt een veilige omgeving om moeilijke herinneringen te verwerken en nieuw zelfinzicht te verkrijgen. Op het profiel van de psycholoog of therapeut vindt je terug of hij/zij schemaherapie biedt.
Kosten & Vergoeding
Veel zorgverzekeraars bieden vergoeding vanuit de aanvullende zorgverzekering. Een kennismakingsgesprek bij GOB Praktijken is altijd kosteloos. Raadpleeg de pagina Tarieven & Vergoeding pagina voor meer informatie.