Mindfulness
Wat is mindfulness? Mindfulness is het makkelijkst te begrijpen vanuit zijn tegendeel: leven op de automatische piloot. In de keuken, tijdens het autorijden, op het werk – let maar eens op hoe vaak we op routine draaien terwijl je denkt of piekert over het verleden of de toekomst.
Mindfulness
Toch kennen we ook allemaal de ervaringen van volledig in het “nu” aanwezig te zijn, misschien herinner je nog die adembenemende zonsondergang, dat fijne gesprek, de eerste hap van je favoriete chocoladereep, de zon op je huid, de lucht van pas gemaaid gras of een andere intense ervaring.
Leven in het NU. Mindfulness betekent simpelweg: bewust zijn van de huidige ervaring. Je kunt het woord ‘mindfulness’ vertalen met ‘opmerkzaamheid’ of ‘aandachtigheid’. Uit deze woorden spreekt openheid. Aandachtigheid richt zich vooral op opmerken. Dit is iets anders dan ‘aandacht’ en ‘concentratie’, waarbij je je richt op één onderwerp.
Intenser leven. Waar je aandacht is, daar ben je. Mindfulness gaat over de kunst om aanwezig te zijn in het hier en nu. Met mindfulness leef je intenser. Door vaker je aandacht te sturen, leer je afstand te nemen van alle piekergedachten in je hoofd. Je kunt je beter concentreren, je ontspant gemakkelijker. Het wordt rustiger in je hoofd.
Bewuste keuzes
Je leert bewuster en dus minder automatisch te reageren. Hierdoor vang je stressprikkels eerder en beter op en ga je anders om met gedachtepatronen die tot somberheid en angst leiden. Je kunt beter je grenzen bewaken en merkt dat je meer overzicht houdt.
Mindfulness kun je oefenen. Mindfulness is een vaardigheid die je kunt oefenen. Hiervoor is de aandachttraining. De Amerikaan Jon Kabat-Zinn heeft mindfulness met westerse psychologische inzichten verenigd tot de mindfulness training.
Het leven kan hectisch zijn. Soms kunnen we het gevoel krijgen dat we meer geleefd worden dan dat we het gevoel hebben dat we daadwerkelijk leven. Herken je het gevoel dat je geleefd wordt, steeds meer ‘moet’, veel gedachtes door je hoofd tuimelen, bepaalde gewoontes hebt aangeleerd die je niet verder helpen, minder kunt genieten van dingen, moeilijker om kunt gaan met psychische of lichamelijke pijn of niet meer toe komt aan de dingen die voor jou echt waardevol zijn?
Dan kan gesprekstherapie in combinatie met mindfulness je helpen. Mindfulness is een vaardigheid, waarin je zult opmerken hoeveel je in de automatische piloot leeft en hoe gewoontes en patronen een groot stuk van je leven invullen en bepalen, vaak zonder dat je er van bewust bent.
Je bent vaak gewoonweg niet aanwezig in je eigen leven. Juist om die gewoontes te kunnen veranderen die je niet meer helpen en om meer bewust te leven is het nodig om je aandacht te trainen.
Genieten van je leven in volle teugen, elk moment weer, elk moment van de dag. Is dat niet wat we allemaal altijd willen? Het geheim van genieten is dat het gebonden is aan het hier en nu. Genieten met je zintuigen. Horen, ruiken, zien, voelen, proeven op dit moment is anders dan een prettige herinnering of een opwindende droom.
Ons vermogen om te genieten is altijd aanwezig. Alleen bij ons volwassenen zit er meestal iets tussen. We dwalen af met onze aandacht. Meestal naar het verleden of de toekomst. Mindfulness helpt je weer volop te genieten. Mindfulness is bewust zijn van de huidige ervaring. De huidige ervaring bewust toelaten.
Mindfulness leert je om op een praktische, zinvolle en effectieve manier méér rust, helderheid en balans in je leven te ontwikkelen. Anders om te gaan met stress, angst, somberheid, pijn, moeheid, burn-out en eventuele andere gezondheidsklachten.
Dit leer je door met vriendelijke aandacht te leven en te respecteren wat je nú kunt en wie je nu bent en wat zich nu aanbiedt. In plaats van te leven vanuit datgene wat er gebeurd is of voortdurend toe te leven naar morgen. Mindfulness helpt je ieder moment van je leven volledig te leven en te genieten, ook op de meest moeilijke momenten.
Bij GOB Praktijken gebruiken we mindfulness onder meer om cliënten te helpen met:
- Stressklachten, verhoogde alertheid en burn-out
- Angstklachten, spanningen en paniekgevoelens
- Depressie
- Rouw en verlies
- Slaapproblemen
- Concentratieproblemen
- Zorgelijke gedachten
- Schuldgevoel of negatief zelfbeeld
Hoe weet je of Mindfulness iets voor jou is?
Heb je het gevoel dat je leven aan je voorbij rent? Is het (soms) een chaos is in je hoofd? Doe je graag heleboel dingen tegelijkertijd? Voel je onrust en heb je wel eens het idee dat je jezelf een beetje kwijt raakt? Dan weet ik bijna zeker dat Mindfulness iets voor jou is. Het helpt jezelf weer in balans te krijgen, helpt je helder te krijgen wat ook al weer echt belangrijk is in je leven, wat je doelen zijn, hoe je kan genieten ondanks alle drukte, deadlines, nare ervaringen, vervelende omstandigheden
Ben je op zoek naar mindfulness? Neem dan contact op met onze psychologen en therapeuten. Tijdens een (vrijblijvend) intakegesprek bespreken we de mogelijkheden.