Overgangsklachten
De overgang is een natuurlijke fase in het leven van elke vrouw, maar de klachten die erbij horen kunnen zeer intens en beperkend zijn. Op deze pagina bespreken we wat overgangsklachten precies inhouden, welke symptomen vaak voorkomen, en welke behandelmogelijkheden er zijn om beter met deze veranderingen om te gaan. Met onze ondersteuning helpen wij vrouwen om op een gezonde en gebalanceerde manier door deze fase te navigeren.
Begrijp en verminder overgangsklachten met 0ndersteuning
Hormonale veranderingen kunnen al rond je 40ste levensjaar klachten veroorzaken. Merk je veranderingen in je lichaam, gedrag, denken of voelen? Dan is de kans groot dat een hormonale disbalans door de premenopauze hier de oorzaak van is. De premenopauze kan wel 5 tot 10 jaar duren (soms zelfs langer) en kan al rond je 40ste merkbaar worden.
Tijdens deze fase raakt de hormoonbalans flink verstoord. Hoewel opvliegers en een onregelmatige cyclus meestal nog niet optreden, komen symptomen als gewichtstoename, vermoeidheid, prikkelbaarheid, gevoeligheid voor stress, spier- en gewrichtspijn, slaapproblemen en concentratieverlies veel voor.
Overgangsklachten zijn niet nodig
Het idee dat overgangsklachten “erbij horen” of dat je “erdoorheen moet” is achterhaald. Vroeger werd overgangsklachten zelfs vaak als “hysterie” bestempeld, terwijl pas rond 1980 werd begrepen dat hormonale veranderingen hierbij een rol spelen. Ons lichaam en brein begrijpen deze fase nog niet volledig vanuit evolutionair oogpunt, wat het lastig maakt om deze veranderingen te verwerken. Hierdoor kunnen je gedachten, emoties en lichamelijke gesteldheid uit balans raken.
De Fases: Premenopauze, Perimenopauze, Menopauze en Postmenopauze
- Premenopauze: Dit is de fase voor de perimenopauze, waarin je nog een stabiele menstruatiecyclus hebt, maar al wel klachten kunt ervaren die op een burn-out lijken.
- Perimenopauze: De fase waarin de cyclus wisselender wordt.
- Menopauze: Het moment van je laatste menstruatie.
- Postmenopauze: Deze fase verhoogt de kans op botontkalking, verlies van spierweefsel en bindweefsel, een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en andere chronische aandoeningen.
Vrouwelijke hormonen hebben talrijke functies, die verder gaan dan vruchtbaarheid: ze helpen het lichaam, de hersenen en de gezondheid in balans te houden.
Jij bent niet oud – Luister naar je lichaam!
Je staat op een prachtige leeftijd rond de 40, misschien wel de mooiste tijd van je leven. Door de signalen van je lichaam vroeg te herkennen en te leren hoe je hier slim mee om kunt gaan, kun je je ook in deze fase goed blijven voelen. De hormonale veranderingen horen erbij, maar dat betekent niet dat klachten onvermijdelijk zijn. Met de juiste hulp en inzicht is een klachtenvrije balans haalbaar.
Onze ondersteuning bij overgangsklachten
Wij bieden diverse behandelingen en ondersteuning om overgangsklachten te verlichten. Met een holistische aanpak die lichaam en geest als geheel benadert, stellen we een persoonlijk programma op afgestemd op jouw behoeften.
- Persoonlijke Begeleiding: Onze therapeuten bieden begeleiding om jouw klachten te begrijpen en geven je de juiste handvatten om beter met deze fase om te gaan.
- Voedingsadvies en Leefstijlcoaching: Een gezonde leefstijl helpt om hormonale schommelingen te balanceren. Onze experts geven advies over voeding, beweging en stressmanagement. Kleine aanpassingen in dieet en leefstijl kunnen al een groot verschil maken.
- Ontspanningstechnieken en Mindfulness: Stress verergert overgangsklachten. Ontspanningstechnieken zoals ademhalingsoefeningen en mindfulness helpen lichaam en geest tot rust te komen.
- Fysieke therapie en beweging: Beweging helpt symptomen zoals opvliegers en slaapproblemen te verminderen. Krachttraining is belangrijk voor het behoud van sterke botten en spieren. Samen met onze fysiotherapeuten stel je een passend beweegprogramma samen.
- Cognitieve Gedragstherapie (CGT): Voor stemmingswisselingen en gevoelens van somberheid kan CGT helpen om negatieve denkpatronen om te buigen, wat kan leiden tot een positiever zelfbeeld.
Wat kun je zelf doen?
Naast professionele begeleiding zijn er enkele aanpassingen die je dagelijks kunt doen om de klachten te verlichten:
– Eet gezonde, onbewerkte voeding met veel groente en fruit. Drink dagelijks 1,5 liter water of kruidenthee.
– Zorg voor regelmatige beweging, het liefst buiten, met spierversterkende oefeningen.
– Verminder stress door bijvoorbeeld yoga of meditatie.
– Houd een goede slaaphygiëne aan.
– Zoek sociale steun bij vrienden en familie.