Traumatherapie met Acceptance and Commitment Therapy (ACT)

Bij GOB Praktijken bieden we een empathische en effectieve benadering voor traumagerelateerde problemen: Acceptance and Commitment Therapy (ACT). Deze therapie helpt je om te leren omgaan met traumatische ervaringen en helpt je bij het opbouwen van veerkracht om zo een betekenisvol leven te kunnen leiden. Hieronder vind je een overzicht van wat ACT traumatherapie inhoudt, wanneer het geschikt is en hoe het werkt.

Wat is ACT?

ACT staat voor Acceptance and Commitment Therapy.  Dit is een wetenschappelijk zeer goed onderbouwde therapie die voor allerlei mentale problemen en uitdagingen geschikt is.
 
Het richt zich op het vergroten van mentale flexibiliteit. Hierbij  leer je om ongewenste gevoelens en gedachten te accepteren (acceptance).  En je te richten op hetgeen wat wél in je controle ligt (gedrag). Op deze manier ontstaat er ruimte om datgeen te doen wat belangrijk voor je is (commitment) om zo een waardenvol leven te leiden.
 

ACT en trauma

ACT trauma therapie is gebaseerd op de principes van Acceptance and Commitment Therapy (ACT), een bewezen effectieve vorm van psychotherapie die zich richt op het vergroten van psychologische flexibiliteit en het creëren van een waardevol leven, zelfs in het licht van pijnlijke ervaringen zoals trauma. Het doel van ACT is niet om de symptomen van trauma weg te nemen, maar om individuen te helpen een rijk en betekenisvol leven te leiden, ondanks de aanwezigheid van trauma.

Wanneer kies je voor ACT traumatherapie

ACT traumatherapie kan geschikt zijn voor mensen die te maken hebben gehad met traumatische ervaringen en moeite hebben om met de gevolgen daarvan om te gaan. Dit kan variëren van posttraumatische stressstoornis (PTSS) tot andere psychische en emotionele problemen die voortkomen uit trauma. Mensen die worstelen met het loslaten van negatieve gedachten en gevoelens over zichzelf als gevolg van trauma kunnen ook baat hebben bij ACT.

Aan welke trauma’s kan je denken

ACT-traumatherapie kan worden toegepast op een breed scala aan traumatische ervaringen, waaronder:

1. Fysiek Geweld: Traumatische gebeurtenissen zoals aanvallen, mishandeling of seksueel geweld kunnen diepgaande emotionele littekens achterlaten. ACT-traumatherapie kan mensen helpen om te gaan met de gevolgen van fysiek geweld en veerkracht op te bouwen.

2. Psychologisch Trauma: Dit omvat traumatische ervaringen zoals misbruik, verwaarlozing of het getuige zijn van geweld. ACT-traumatherapie kan mensen helpen om de impact van deze ervaringen te verwerken en hun vermogen om met stress en emoties om te gaan te versterken.

3. Traumatische Verlieservaringen: Het verlies van een geliefde – of het nu gaat om een plotselinge dood, langdurige ziekte of een ongeval – kan diepe emotionele littekens achterlaten. ACT-traumatherapie kan mensen helpen om de pijn van verlies te verwerken en veerkracht op te bouwen in het gezicht van verdriet en rouw.

4. Natuurrampen of Ongevallen: Mensen die traumatische gebeurtenissen hebben meegemaakt – zoals natuurrampen, auto-ongelukken of andere ongevallen – kunnen baat hebben bij ACT-traumatherapie om de angst en stress die hieruit voortkomen te verminderen en hun vermogen om met deze ervaringen om te gaan te vergroten.

5. Chronische Stress en Traumatische Levensomstandigheden: Sommige mensen ervaren langdurige traumatische omstandigheden, zoals armoede, discriminatie of langdurige blootstelling aan geweld. ACT-traumatherapie kan helpen bij het opbouwen van veerkracht en het ontwikkelen van effectieve copingmechanismen in het gezicht van chronische stress.

Kortom, ACT-traumatherapie is flexibel en kan worden toegepast op verschillende soorten traumatische ervaringen om mensen te helpen bij het herstelproces en het opbouwen van een veerkrachtige geest.

Traumatherapie met ACT in Amsterdam of online

Neem dan contact op met Simone. Tijdens een (vrijblijvend) intakegesprek bespreken we de mogelijkheden.

Scroll naar boven