Alternatieve therapie

Alternatieve therapievormen zijn een goede optie wanneer je verder wilt kijken dan de reguliere therapiemogelijkheden. Omdat het beter past bij jou als persoon bijvoorbeeld. Of omdat de reguliere therapie je tot nu toe niet heeft gebracht wat je wilde. In al onze psychologiepraktijken bieden we alternatieve therapiesoorten aan, waaronder: innerlijk kind-therapie, mindfulness, visualiseren, soul coaching, kinesiologie, paardencoaching en creatieve therapie.

Waarom kiezen voor alternatieve therapie?

Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor alternatieve therapie. Soms voelt de stap naar reguliere therapie heel groot en kan alternatieve therapie toegankelijker zijn. Maar ook is alternatieve therapie een goede optie wanneer met de reguliere therapievormen niet het gewenste succes behaald wordt. Ook kan het worden ingezet als aanvulling op reguliere therapievormen zoals psychosociale therapie en ACT (Acceptance and Commitment Therapy).

Alternatieve therapievormen kunnen helpen bij:

Alternatieve therapie in onze psychologiepraktijken

Lijkt alternatieve therapie je iets te zweverig? Dat hoeft het niet te zijn. Al onze behandelaren zijn down-to-earth en werken met zowel alternatieve als reguliere therapievormen. In de basis wordt bij alternatieve therapie uitgegaan van het gegeven dat de oplossing voor een probleem in jezelf kan worden teruggevonden. Ook wordt er veel waarde toegekend aan intuïtie. Binnen veel alternatieve therapievormen is er daarbij ruimte voor zowel oosterse als westerse zienswijzen. Alternatieve therapieën hebben veelal een spirituele basis, maar dankzij de nuchtere en praktische aanpak van onze behandelaren voelen ze allesbehalve zweverig. Twijfel je toch? Neem dan even contact met ons op.

Onze alternatieve therapieën

We lichten de verschillende alternatieve therapievormen die we bieden in onze psychologiepraktijken hieronder kort toe.

Mindfulness

Mindfulness: je volledig bewust zijn van de huidige ervaring. Aandacht hebben voor datgene waar je op dat moment mee bezig bent. Oftewel: van de automatische piloot af en zonder oordeel in het hier en nu zijn. Mindfulness kan je helpen bij klachten als stress, een burn-out en spanningsklachten.

Visualiseren

Visualisatie is het vertalen van een gedachte naar een beeld. Deze krachtige techniek kan je helpen obstakels te overwinnen en je gemoedstoestand te veranderen. Gedachten (en dus ook visualisaties) hebben hetzelfde effect op je brein als echte acties. Visualiseren is een zeer geschikte techniek om stress, zorgen en angst aan te pakken, maar ook geschikt wanneer je het gevoel hebt ‘vast’ te zitten.

Soul coaching

Soul coaching is gericht op het ontdekken van jezelf. Deze coachingsvorm gaat om het verkennen van je diepere overtuigingen, waarden en levensdoelen. Door middel van zelfreflectie en gerichte oefeningen ga je aan de slag met het vergroten van je bewustzijn en het identificeren en overwinnen van blokkades. Zo kun jij jezelf ‘bevrijden’ van patronen die je beperken.

Kinesiologie

Bij kinesiologie (wat ‘bewegingsleer’ betekent) wordt uitgegaan van het zelfhelend vermogen van het lichaam en wordt gekeken naar de mens als geheel: fysiek en mentaal. Het doel van deze geneeswijze is dat je beter in je vel gaat zitten, zodat jij je kunt ontwikkelen zoals je dat wilt. Je energiehuishouding kan uit balans raken wanneer je veel stress ervaart of te maken hebt met emotionele blokkades. Je lichaam verbruikt op zo’n moment meer energie dan het kan aanvullen, wat leidt tot allerlei klachten. Met kinesiologie pak je deze klachten van binnenuit aan.

Paardencoaching

Paardencoaching is– het woord zegt het al – coaching met daarbij de inzet van paarden. Deze coachingsvorm is gestoeld op ervaringsgericht leren. Je laat je tijdens een sessie als het ware coachen door het paard. Het paard geeft jou op zijn manier feedback. De paardencoach vertaalt dit, zodat ook jij de feedback snapt. Op individueel niveau helpt deze vorm van coaching bij het loslaten van (onbewust) opgebouwde spanning in je lichaam. Paardencoaching is geschikt voor diverse klachten, zoals: depressie, een burn-out, stress, rouwverwerking en slapeloosheid.

Creatieve therapie

Als je geen woorden kunt geven aan je gevoelens, dan is creatieve therapie een fijne therapievorm. Bij deze therapie staat ‘doen’ centraal. Je gaat creatief aan de slag met diverse materialen om uitdrukking te geven aan je problemen en ze op die manier onder ogen te zien. Bij creatieve therapie gaat het om het proces, niet om de kwaliteit van het eindproduct.

Worden alternatieve therapieën vergoed?

Over het algemeen worden alternatieve therapieën niet vergoed. Kijk voor meer informatie op de pagina Tarieven & Vergoeding. Neem bij twijfel altijd contact op met je zorgverzekering.

Alternatieve therapie bij GOB Praktijken

In al onze psychologiepraktijken bieden we tenminste één alternatieve therapievorm aan. Wil je weten of één van onze alternatieve therapieën iets voor jou is? Laat het weten door je hieronder aan te melden. We nemen dan zo snel mogelijk contact op voor een vrijblijvend gesprek.

Onze psychologen en therapeuten die alternatieve therapie bieden

Behandelaren voor 18+

Simone psycholoog Amsterdam
Simone

Psychosociaal ACT-therapeut​

Astrid

Psychosociaal therapeut

Natasha

Psychosociaal ACT-therapeut​

Nienke

Psychosociaal ACT-therapeut​

Jolentha

Psychosociaal ACT-therapeut​

Fanny

Psychosociaal therapeut

Nikolien

Psychosociaal therapeut

Jolentha

Psychosociaal ACT-therapeut​

Kim

Psychosociaal ACT-therapeut

Moniek

Psychosociaal therapeut

Moniek

Psychosociaal therapeut

Behandelaren voor jeugdigen (14 tot 18)

Momenteel zijn onze jeugdtherapeuten te vinden in Hillegom en Wormer.

Jolentha

ACT-jeugdtherapeut

Kim

ACT-jeugdtherapeut

Utrecht - de Bilt
Fanny

Psychosociaal therapeut

Online therapie
Moniek

Psychosociaal therapeut​

Scroll naar boven