EMDR

Wanneer een trauma of nare gebeurtenis je niet meer loslaat, kan EMDR-therapie de oplossing zijn. EMDR is de afgelopen jaren flink in populariteit toegenomen. En dat is niet zo gek. Waar je met reguliere therapie soms maandenlang bezig bent voor je resultaat ziet, kan EMDR je met enkele sessies al resultaat opleveren. Nare gebeurtenissen uit jouw jeugd, een heftig auto-ongeluk of extreme vliegangst kun je met een paar EMDR-sessies succesvol aanpakken. Wij bieden EMDR-therapie in de praktijk of online

Wat is EMDR?

Eye Movement Desensitysing and Reprocesssing, afgekort EMDR, is een therapievorm die mensen helpt hun trauma, jeugdproblemen of angsten achter zich te laten. EMDR-therapie vervaagt de levendigheid van een herinnering en bijbehorende negatieve emoties. Zo blijft een gebeurtenis je niet achtervolgen in het heden, maar wordt het echt verleden tijd.

Wanneer is EMDR geschikt?

EMDR- therapie is erg geschikt als mensen last blijven houden van een schokkende ervaring, zoals een ongeluk, seksueel geweld of geweldsincident. EMDR is daarom een populaire therapievorm bij PTSS (posttraumatische stressstoornis). Maar deze therapievorm is niet alleen geschikt voor heftige gebeurtenissen en trauma’s. EMDR is namelijk ook erg geschikt om minder ernstige problemen, zoals rij-angst of concentratieproblemen, aan te pakken.

Hoe werkt EMDR?

Hoe werkt EMDR-therapie nou eigenlijk? Kort uitgelegd: EMDR laat de emotionele lading behorend bij een herinnering vervagen door het werkgeheugen in je brein af te leiden. Terwijl de cliënt terugdenkt aan (bijvoorbeeld) een beeld, gevoel, geluid of geur waar de herinnering aan gekoppeld is, wordt deze afgeleid. Zo kan het zijn dat de cliënt een lichtbalkje moet volgen met de ogen, een bepaald ritme moet tikken met de handen of trillingen ervaart van zogenaamde handpulsoren. Deze extra stimulatie zorgt voor een overbelasting in het werkgeheugen van de hersenen. Deze overbelasting maakt dat de hersenen de emotionele ervaring opnieuw verwerken en een nieuw plekje geven. Op die manier zorgt EMDR-therapie er in korte tijd, maar op zeer effectieve wijze, voor dat emoties worden verwerkt en nieuw gedrag kan ontstaan. Voor een effectieve sessie is het belangrijk dat een cliënt zich veilig voelt. Tijdens onze EMDR-therapie in Leiden besteden we hier dan ook extra aandacht aan.

EMDR: het ontstaan

Bij het ontstaan van EMDR (in 1987) spelen vogels een belangrijke rol. Tijdens een wandeling merkte psychologe Francine Shapiro op dat de snelle oogbewegingen die nodig waren om een groep vogels in de lucht te volgen, haar stressgevoelens leken te verminderen. Deze observatie is door Shapiro en haar team wetenschappelijk onderzocht. De positieve resultaten die uit dit wetenschappelijk onderzoek voortkwamen zijn door de tijd heen door andere wetenschappers onderzocht en ondersteund.

EMDR-therapie op locatie of online

Bij GOB Praktijken zijn we gespecialiseerd in EMDR-therapie in op meerdere plaatsen in Nederland. EMDR-therapie kan worden toegepast, maar hoeft zeker niet altijd, in combinatie met een andere therapievorm. Ook is online EMDR-therapie een mogelijk. Hier lees je er meer over. Wil je weten of EMDR-therapie iets voor jou kan betekenen of wil je direct een afspraak maken voor een intake?

Onze EMDR-therapeuten

Behandelaren voor 18+

Psycholoog Hillegom
Jolanda

Relatietherapeut​

Nienke

Psychosociaal therapeut & EMDR-therapeut

Natalie

Psycholoog & EMDR-therapeut

Nikolien

Psychosociaal therapeut & (online) EMDR-therapeut

Scroll naar boven