Online therapie
Online therapie komt steeds vaker voor, ook bij ons in de psychologenpraktijk. Hoe nodig psychologische hulp soms ook is, het is niet altijd even makkelijk in te passen in jouw drukke agenda. Een online therapeut is dan een uitkomst. Als vervanging van reguliere therapie of als aanvulling op een behandeltraject. Op deze pagina leggen we je uit wat online therapie is, hoe het werkt en wanneer (en voor wie) deze therapievorm geschikt is.
Wat is online therapie?
Online therapie is therapie die je via internet volgt. Via videobellen biedt een erkend psycholoog jou de psychische ondersteuning die je nodig hebt. En dat in jouw eigen vertrouwde omgeving. Het traject komt overeen met een behandeling op locatie, alleen hoef je voor online therapie de deur niet uit. Dit maakt online therapie een laagdrempelige manier om je een stapje verder te helpen.
De voordelen van online therapie
Online therapie heeft meerdere voordelen, zoals:
- Geen reistijd. Misschien wel het grootste voordeel van online therapie. Je hoeft de deur niet uit en bent dus geen tijd kwijt aan de reis naar en van de praktijk. Het is dus veel makkelijker in te passen in jouw planning.
- Therapie in een vertrouwde omgeving. Jij kiest waar je de online therapiesessie doet. Vanaf de bank in je eigen huiskamer, op jouw favoriete bankje in het park of met een kop koffie aan de keukentafel. Hoe meer comfort en veiligheid jij ervaart tijdens de sessie, hoe effectiever de therapie.
- Het is flexibel. Online therapie is makkelijk in te plannen en kan overal plaatsvinden. Dit geldt zowel voor jou als voor de therapeut. Dit maakt jouw behandeltraject flexibel en maakt het mogelijk om ook ‘last minute’ een afspraak te plannen.
- Het is duurzaam. Jij hoeft de weg niet op met de auto, bus of trein. Online therapie is dus ook nog eens hartstikke duurzaam!
Wanneer is deze therapievorm geschikt?
Online therapie is een goed alternatief wanneer je minder mobiel bent of mentaal niet in staat bent om naar de therapielocatie af te reizen. Daarnaast is het – we noemden het al een beetje – uitermate geschikt voor mensen met een drukke agenda.
Als het gaat om het soort klachten, dan is online gesprekstherapie geschikt wanneer je te maken hebt met:
- Burn-outgerelateerde klachten
- Spanningsklachten
- Depressie
- Rouw en verlies
- Schuldgevoelens
- Negatief zelfbeeld
- Onzekerheid
- Werkgerelateerde hulpvragen
- Piekeren/Zorgen maken
Ook kun je met online therapie goed werken aan het leren stellen van grenzen en het ontwikkelen van talenten. Daarnaast is het een prima therapievorm wanneer je speelt met vragen over zingeving of wanneer je voelt dat de balans in je leven zoek is.
Is online gesprekstherapie net zo effectief als gewone therapie?
Ja! Uiteraard is de therapievorm die het beste past per persoon verschillend. Maar inmiddels is wel bewezen dat online therapie net zo effectief kan zijn als face-to-facegesprekken. In onze GOB-praktijken hebben we ervaren dat we online dezelfde diepgang kunnen bereiken met onze cliënten. Sterker nog; in sommige gevallen kunnen we sneller de diepte in omdat de cliënt zich comfortabeler voelt in zijn eigen omgeving.
Kosten & vergoeding online therapie
Psychosociale therapie en counselling wordt door veel zorgverzekeraars (gedeeltelijk) vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering. Het maakt hierbij niet uit of de behandeling op locatie of online plaatsvindt. Een kennismakingsgesprek bij onze praktijken is altijd kosteloos. De tarieven voor therapie vind je op de pagina Tarieven & Vergoeding.
Online therapie bij onze psychologiepraktijk. Zo werkt het.
We zeiden het hierboven eigenlijk al een beetje: online therapie werkt net als reguliere therapie. Het enige verschil is de locatie. Die kies jij namelijk zelf.
Aanmelden voor online therapie doe je via de knop ‘aanmelden’ onderaan deze pagina. Na jouw aanmelding nemen we zo snel mogelijk contact op voor een kennismakingsgesprek (telefonisch of via videobellen). Tijdens dit gesprek leren we elkaar kennen, brengen we jouw hulpvraag in kaart en bespreken we de behandelmethode. Daarna kan jouw online therapie starten.
Goed te weten: mochten we na een aantal gesprekken concluderen dat online therapie niet bij jou past, dan kijken we samen of je terecht kunt bij een locatie bij jou in de buurt.