Depressie

Depressie is een complexe aandoening die diepe invloed kan hebben op het dagelijks leven. Bij GOB Praktijken begrijpen de depressie zelf onoverkomelijk voelt. Het wordt nog moeilijker als we worden geconfronteerd overige uitdagingen van het leven.  

Wat is depressie

Depressie is meer dan alleen maar een gevoel van droefheid. Het is een ernstige stemmingsstoornis die iemands denken, gedrag en gevoelens kan beïnvloeden. Het kan variëren van milde symptomen die het dagelijks functioneren niet ernstig belemmeren tot ernstige symptomen die leiden tot aanzienlijke problemen in het dagelijks leven.

Klachten bij depressie

Depressie kan een breed scala aan symptomen veroorzaken waaronder intense gevoelens van verdriet, vermoeidheid, slaapproblemen, gewichtsveranderingen, verlies van interesse in activiteiten die eerder plezierig waren, moeite met concentreren, gevoelens van waardeloosheid of schuld en zelfs suïcidale gedachten of gedragingen.

Hoe ontstaat depressie

Depressie kan worden veroorzaakt door een complex samenspel van genetische, biologische, psychologische en omgevingsfactoren. Stressvolle levensgebeurtenissen, traumatische ervaringen, hormonale veranderingen en familiegeschiedenis van depressie kunnen allemaal bijdragen aan het ontstaan ervan.

Hoe voorkom je depressie

Hoewel depressie niet altijd te voorkomen is zijn er stappen die mensen kunnen nemen om hun risico te verlagen. Het ontwikkelen van gezonde copingmechanismen, het onderhouden van sterke sociale relaties, het regelmatig beoefenen van lichaamsbeweging, het leren hanteren van stress en het vermijden van alcohol- en drugsgebruik.

Therapievormen voor hulp bij depressie

Bij GOB Praktijken bieden we een scala aan effectieve therapievormen. Deze benaderingen zijn gericht op het aanpakken van negatieve denkpatronen, het verbeteren van interpersoonlijke relaties, het vergroten van zelfbewustzijn en het ontwikkelen van gezonde copingvaardigheden. Dit kan met gesprekstherapie, mindfulness, ACT, EMDR-therapie, EMDR-therapie online en overige therapieën.

Kosten en vergoeding

Meer informatie over de kosten bij psychologen- en therapeutenpraktijk GOB Praktijen en de mogelijkheden voor vergoeding vanuit de zorgverzekering vind je op de pagina Tarieven & Vergoeding.

Staat jouw hulpvraag er niet tussen?

Neem dan gerust contact met ons op om te kijken hoe we jou verder kunnen helpen.

Behandelaren voor 18+

Simone psycholoog Amsterdam
Simone

Psychosociaal ACT-therapeut​

Apeldoorn
Astrid

Psychosociaal therapeut

Natasha

Psychosociaal ACT-therapeut​

Leiden, Valkenburg & Woerdense Verlaat
Nikolien

Psychosociaal therapeut

Onze psychologen & therapeuten die kunnen helpen bij depressie

Scroll naar boven