Emotieregulatie

Bij GOB Praktijken zien we een gezonde emotieregulatie als een cruciale belang voor een gezond en evenwichtig leven. Emotieregulatie is essentieel om emoties effectief te ervaren, begrijpen en beheersen. Problemen met emotieregulatie kunnen leiden tot diverse psychische klachten. We bieden een tal van therapievormen die jouw emotieregulatie kan verbeteren.

Wat houdt emotieregulatie in

Emotieregulatie is een essentiële vaardigheid die ons in staat stelt om onze emoties op een gezonde en constructieve manier te ervaren, te uiten en te beheersen. Het omvat het vermogen om emoties te herkennen, te begrijpen waar ze vandaan komt zodat je vervolgens een passende strategieën toepast om ze te reguleren.

Waarom is emotieregulatie belangrijk

Wanneer emotieregulatie moeilijk is of niet aanwezig is, kunnen er verschillende klachten ontstaan die een negatieve invloed hebben op ons welzijn. Deze klachten kunnen variëren van angst, depressie en woede-uitbarstingen tot impulsiviteit en verslavingsgedrag. Bovendien kunnen problemen met emotieregulatie leiden tot conflicten in relaties, problemen op het werk en algemene disfunctionele patronen in het dagelijks leven.

Welke klachten ervaar je bij een verstoorde emotieregulatie

Wanneer je worstelt met emotieregulatie kan je een breed scala aan klachten ervaren:

  1. Overweldigende angstgevoelens
  2. Gevoel van leegte
  3. Stemmingswisselingen
  4. Intense woede
  5. Verdriet
  6. impulsiviteit 
  7. Moeite met het controleren van je gedrag in reactie op emoties.

Voordelen van een goede emotieregulatie

Het ontwikkelen van goede emotieregulatievaardigheden biedt vele voordelen. Het stelt ons in staat om stress beter te hanteren, gezondere relaties op te bouwen, veerkrachtiger te zijn in het omgaan met uitdagingen en over het algemeen een hogere kwaliteit van leven te ervaren.

Welke therapievormen helpen bij het ontwikkelen van een gezonde emotieregulatie

Verschillende therapievormen kunnen helpen bij het aanleren van effectieve emotieregulatietechnieken. Gesprekstherapie richt zich bijvoorbeeld op het identificeren en veranderen van negatieve denkpatronen die emoties beïnvloeden.  Mindfulness- en ontspanningstechnieken kunnen ook gunstig zijn voor het reguleren van emoties en het bevorderen van emotionele stabiliteit.

Kosten en vergoeding

Meer informatie over de kosten bij psychologen- en therapeutenpraktijk en de mogelijkheden voor vergoeding vanuit de zorgverzekering – vind je op de pagina Tarieven & Vergoeding.

Bij GOB Praktijken zijn onze ervaren therapeuten toegewijd aan het begeleiden van individuen bij het ontwikkelen van gezonde emotieregulatievaardigheden. We bieden een veilige en ondersteunende omgeving waarin je kunt leren om je emoties te begrijpen, te beheerseen en te verwerken, zodat je een vervuld en gebalanceerd leven kunt leiden.

Staat jouw hulpvraag er niet tussen?

Neem dan gerust contact met ons op om te kijken hoe we jou verder kunnen helpen.

Onze psychologen & therapeuten die kunnen helpen bij emotieregulatie

Behandelaren voor 18+

Simone psycholoog Amsterdam
Simone

Psychosociaal ACT-therapeut​

Astrid

Psychosociaal therapeut

Natasha

Psychosociaal ACT-therapeut​

Jolanda

Psychosociaal therapeut​

Nienke

Psychosociaal ACT-therapeut​

Fanny

Psychosociaal therapeut

Nikolien

Psychosociaal therapeut

Jolentha

Psychosociaal ACT-therapeut​

Kim

Psychosociaal ACT-therapeut

Moniek

Psychosociaal therapeut

Moniek

Psychosociaal therapeut

Scroll naar boven