Rouw en Verlies

Het ervaren van rouw en verlies vormt een cruciaal onderdeel van het menselijk bestaan, maar het kan ook een van de meest uitdagende en pijnlijke periodes in ons leven zijn. Rouw en verlies heeft een diepgaande impact en ziet er voor iedereen anders uit. Bij therapie voor rouw en verlies gaat het om jou en jouw interne ervaringen. 

Wat is rouw en verlies?

Rouw en verlies omvatten een breed spectrum van emotionele reacties die optreden na het verlies van iets of iemand waar we om geven. Het kan het verlies van een dierbare zijn maar ook het verlies van een baan, een relatie, gezondheid, identiteit of toekomstverwachtingen. Kortom, we ervaren op meerdere niveau’s en momenten in ons leven verlies waar we om moeten rouwen. 

Verschillende vormen van rouw

Rouw kan zich op verschillende manieren manifesteren afhankelijk van de individuele omstandigheden en ervaringen. Dit kan zijn:

  1. Anticiperende rouw zijn waarbij het verlies wordt verwacht
  2. Gecompliceerde rouw waarbij het rouwproces verstoord is
  3. Gestagneerde rouw waarbij de emoties vast lijken te zitten en niet volledig verwerkt kunnen worden.

Klachten bij rouw

Mensen die worstelen met gestagneerde rouw kunnen een scala aan klachten ervaren die hun dagelijks functioneren beïnvloeden. Deze klachten kunnen variëren van aanhoudende gevoelens van verdriet en eenzaamheid tot angst, depressie, schuldgevoelens, slaapproblemen en verminderde sociale interactie.

Therapievormen voor rouw en verlies

Bij GOB Praktijken bieden we diverse therapievormen aan die zijn ontworpen om mensen te helpen bij het omgaan met rouw en verlies. Uiteraard gesprekstherapie maar denk ook aan EMDR. EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) wordt toegepast om vastgelopen emoties los te laten en het rouwproces te bevorderen. Online EMDR-therapie behoort ook tot een mogelijkheid.

Kosten en vergoeding 

Op onze pagina Tarieven & Vergoeding vind je alle informatie over de kosten van onze behandelingen en de mogelijkheden voor vergoeding vanuit de zorgverzekering.

Staat jouw hulpvraag er niet tussen?

Neem dan gerust contact met ons op om te kijken hoe we jou verder kunnen helpen.

Behandelaren voor 18+

Simone psycholoog Amsterdam
Simone

Psychosociaal ACT-therapeut​

Apeldoorn
Astrid

Psychosociaal therapeut

Katwijk/Leiden
Natalie

Psycholoog

Edwin

Relatietherapeut en scheidingscoach

Utrecht - de Bilt
Fanny

Psychosociaal therapeut

Woerdense Verlaat
Nikolien

Psychosociaal therapeut

Wormer
Jolentha

Psychosociaal ACT-therapeut​

Wormer
Kim

Psychosociaal ACT-therapeut​

Onze psychologen & therapeuten die kunnen helpen bij rouw en verlies

Scroll naar boven