Rouw en Verlies
Het ervaren van rouw en verlies vormt een cruciaal onderdeel van het menselijk bestaan, maar het kan ook een van de meest uitdagende en pijnlijke periodes in ons leven zijn. Rouw en verlies heeft een diepgaande impact en ziet er voor iedereen anders uit. Bij therapie voor rouw en verlies gaat het om jou en jouw interne ervaringen.
Wat is rouw en verlies?
Rouw en verlies omvatten een breed spectrum van emotionele reacties die optreden na het verlies van iets of iemand waar we om geven. Het kan het verlies van een dierbare zijn maar ook het verlies van een baan, een relatie, gezondheid, identiteit of toekomstverwachtingen. Kortom, we ervaren op meerdere niveau’s en momenten in ons leven verlies waar we om moeten rouwen.
Verschillende vormen van rouw
Rouw kan zich op verschillende manieren manifesteren afhankelijk van de individuele omstandigheden en ervaringen. Dit kan zijn:
- Anticiperende rouw zijn waarbij het verlies wordt verwacht
- Gecompliceerde rouw waarbij het rouwproces verstoord is
- Gestagneerde rouw waarbij de emoties vast lijken te zitten en niet volledig verwerkt kunnen worden.
Klachten bij rouw
Mensen die worstelen met gestagneerde rouw kunnen een scala aan klachten ervaren die hun dagelijks functioneren beïnvloeden. Deze klachten kunnen variëren van aanhoudende gevoelens van verdriet en eenzaamheid tot angst, depressie, schuldgevoelens, slaapproblemen en verminderde sociale interactie.
Therapievormen voor rouw en verlies
Bij GOB Praktijken bieden we diverse therapievormen aan die zijn ontworpen om mensen te helpen bij het omgaan met rouw en verlies. Uiteraard gesprekstherapie maar denk ook aan EMDR. EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) wordt toegepast om vastgelopen emoties los te laten en het rouwproces te bevorderen. Online EMDR-therapie behoort ook tot een mogelijkheid.
Kosten en vergoeding
Op onze pagina Tarieven & Vergoeding vind je alle informatie over de kosten van onze behandelingen en de mogelijkheden voor vergoeding vanuit de zorgverzekering.
Andere hulpvragen:
Staat jouw hulpvraag er niet tussen?
Behandelaren voor 18+
