EMDR

EMDR-therapie werkt zeer effectief en efficient bij een trauma of een nare gebeurtenis die je niet meer loslaat. EMDR-therapie is de afgelopen jaren flink in populariteit toegenomen. En dat is niet zo gek. Waar je met reguliere therapie soms maandenlang bezig bent voor je resultaat ziet, kan EMDR-therapie je met enkele sessies al resultaat opleveren. Nare gebeurtenissen uit jouw jeugd, een heftig auto-ongeluk of extreme vliegangst kun je met een paar EMDR-sessies succesvol aanpakken. Wij bieden EMDR-therapie in de praktijk of online.

Wat is EMDR-therapie?

Eye Movement Desensitysing and Reprocesssing, afgekort EMDR, is een therapievorm die mensen helpt hun traumajeugdproblemen of angsten achter zich te laten. EMDR is een vorm van psychotherapie die speciaal is ontwikkeld voor het behandelen van trauma en andere ingrijpende ervaringen. EMDR-therapie vervaagt de levendigheid van een herinnering en bijbehorende negatieve emoties. Zo blijft een gebeurtenis je niet achtervolgen in het heden, maar wordt het echt verleden tijd.

Wanneer is EMDR-therapie geschikt?

EMDR is geworteld in de reguliere psychotherapie en wordt ingezet binnen uiteenlopende behandelvormen, zoals cognitieve gedragstherapie en integratieve psychotherapie. EMDR-therapie is erg geschikt als mensen last blijven houden van een schokkende ervaring, zoals een ongeluk, seksueel geweld of geweldsincident. EMDR is daarom een populaire therapievorm bij PTSS (posttraumatische stressstoornis). Maar deze therapievorm is niet alleen geschikt voor heftige gebeurtenissen en trauma’s. EMDR-therapie is namelijk ook erg geschikt om minder ernstige problemen, zoals rij-angst of concentratieproblemen, aan te pakken.

Hoe werkt EMDR-therapie?

Hoe werkt EMDR-therapie nou eigenlijk? Kort uitgelegd: EMDR laat de emotionele lading behorend bij een herinnering vervagen door het werkgeheugen in je brein af te leiden. Terwijl de cliënt terugdenkt aan (bijvoorbeeld) een beeld, gevoel, geluid of geur waar de herinnering aan gekoppeld is, wordt deze afgeleid. Zo kan het zijn dat de cliënt een lichtbalkje moet volgen met de ogen, een bepaald ritme moet tikken met de handen of trillingen ervaart van zogenaamde handpulsoren. Deze extra stimulatie zorgt voor een overbelasting in het werkgeheugen van de hersenen. Deze overbelasting maakt dat de hersenen de emotionele ervaring opnieuw verwerken en een nieuw plekje geven. Op die manier zorgt EMDR-therapie er in korte tijd, maar op zeer effectieve wijze, voor dat emoties worden verwerkt en nieuw gedrag kan ontstaan. Voor een effectieve sessie is het belangrijk dat een cliënt zich veilig voelt. Tijdens onze EMDR-therapie besteden we hier dan ook extra aandacht aan.

EMDR: het ontstaan

Bij het ontstaan van EMDR (in 1987) spelen vogels een belangrijke rol. Tijdens een wandeling merkte psychologe Francine Shapiro op dat de snelle oogbewegingen die nodig waren om een groep vogels in de lucht te volgen, haar stressgevoelens leken te verminderen. Deze observatie is door Shapiro en haar team wetenschappelijk onderzocht. De positieve resultaten die uit dit wetenschappelijk onderzoek voortkwamen zijn door de tijd heen door andere wetenschappers onderzocht en ondersteund.

EMDR en het lichaam: een lichaamgerichte therapie

Wat EMDR uniek maakt, is dat het niet alleen mentaal werkt, maar ook sterk lichamelijk gericht is:

  • Het lichaam als kompas
    Tijdens de sessies is er voortdurend aandacht voor lichamelijke reacties. Spanning in de borst, een brok in de keel, of een benauwd gevoel kunnen allemaal aanwijzingen zijn dat het lichaam nog iets vasthoudt wat verwerkt mag worden.
  • Trauma zit ook in het lichaam
    Veel mensen ervaren dat ze lichamelijk reageren op herinneringen — zonder dat ze dat willen. EMDR helpt om die vastgezette reacties los te maken, zodat het lichaam weer tot rust kan komen.
  • Fysiologische ontlading
    Door het verwerken van oude herinneringen en de bijbehorende lichamelijke spanning, ontstaat ruimte voor ontspanning en herstel. Veel cliënten merken dat hun lichaam na een sessie letterlijk ‘lichter’ aanvoelt.
  • Veilige verwerking met het lichaam erbij
    EMDR stimuleert niet alleen het brein om herinneringen opnieuw te ordenen, maar ook het zenuwstelsel om weer in balans te komen. Daardoor is EMDR niet alleen een psychologische, maar ook een lichamelijke verwerkingstherapie.

EMDR-therapie op locatie of online

Bij GOB Praktijken zijn we gespecialiseerd in EMDR-therapie in op meerdere plaatsen in Nederland. EMDR-therapie kan worden toegepast, maar hoeft zeker niet altijd, in combinatie met een andere therapievorm. Ook is online EMDR-therapie een mogelijk. Hier lees je er meer over. Wil je weten of EMDR-therapie iets voor jou kan betekenen of wil je direct een afspraak maken voor een intake?

Andere therapievormen:

Zie hier onze volledige overzicht van de aangeboden therapieën.

Scroll to Top

Aanmelden en/of inloggen

Plan hier een vrijblijvende kennismaking in en/of krijg toegang tot jouw online dossier? Om jouw gegevens veilig te houden vragen we je om snel en makkelijk een account aan te maken of log in op jou bestaande account.