Overspannenheid

Therapie voor overspannenheid. Onze wereld zit vol met prikkels. We moeten steeds meer, hebben steeds meer keuze-opties en er wordt veel van ons verwacht. Het zijn heel wat ballen die we, zowel op werk- als privévlak, in de lucht moeten houden. Het is dan ook helemaal niet gek dat overspannenheid en burn-outgerelateerde klachten steeds vaker en op jongere leeftijd voorkomen.

Wat is overspannenheid? 

Het woord overspannenheid geeft zelf al precies aan wat het inhoudt: je lichaam en geest zijn overspannen. Jouw mentale (en fysieke) motor draait op zijn reserves, waardoor prikkels en gebeurtenissen harder binnenkomen en je veel minder kan hebben.

Oorzaken van overspannenheid kunnen zijn:

 1. Werkstress
 2. Perfectionisme
 3. Problemen in de privésfeer
 4. Moeilijke leefomstandigheden
 5. Chronische ziek zijn

Hoe herken je overspannenheid? 

Als je langere tijd veel stress ervaart kan je overspannen raken. Veelvoorkomende signalen die wijzen op overspannenheid zijn:

 • Prikkelbaarheid
 • Vermoeidheid
 • Slapeloosheid
 • Piekeren
 • Concentratieproblemen
 • Veel (en makkelijk) huilen
 • Een gejaagd gevoel

Het verschil tussen overspannenheid en een burn-out 

De term ‘overspannenheid’ wordt vaak verward met het begrip ‘burn-out’. We snappen de verwarring, maar het zijn toch echt twee verschillende dingen. Overspannenheid is een voorstadium van een burn-out. Pas wanneer je langer dan 6 maanden last hebt van (ernstige) spanningsklachten spreken we van een burn-out.

Hulp zoeken bij overspannenheid 

Overspannenheid is een sterk signaal dat verandering noodzakelijk is. Want zoals hiervoor al beschreven, is overspannenheid een voorstadium van een burn-out. Om langdurige uitval door een burn-out te voorkomen is het dus belangrijk om uit de staat van overspannenheid te komen. Een eerste stap is jouw overspannenheid erkennen, gevolgd door het accepteren van hulp. Een psycholoog of therapeut kan je helpen het overspannen gevoel te verminderen door middel van bijvoorbeeld psychosociale therapie, counselling, ACT, of mindfulness. Overspannenheid te boven komen betekent ook kiezen voor veranderingen in je dagelijks leven, zowel in werk- als privésituaties.

Behandeling bij overspannenheid 

Herken je signalen van overspannenheid bij jezelf? Sta je al langere tijd onder grote druk en wil je af van dat opgejaagde gevoel? Bij onze psychologenpraktijk helpen we je graag. Samen kijken we naar de beste behandelvorm voor jouw situatie. Met de juiste ondersteuning kom je de overspannenheid te boven en – belangrijker nog – voorkom je een burn-out.

Kosten en vergoeding voor behandeling bij overspannenheid 

Meer informatie over de kosten van behandelingen bij onze psychologpraktijk – en de mogelijkheden voor vergoeding vanuit de zorgverzekering – vind je op de pagina Tarieven & Vergoeding.

Weg met dat overspannen gevoel. Laat ons helpen. 

Onze psychologen en therapeuten helpen je graag op weg naar een leven met minder spanning. Meer weten? Meld je dan aan via onderstaande button. Je bent op korte termijn welkom voor een vrijblijvend (en kosteloos) kennismakingsgesprek.

Staat jouw hulpvraag er niet tussen?

Neem dan gerust contact met ons op om te kijken hoe we jou verder kunnen helpen.

Onze psychologen & therapeuten die kunnen helpen bij overspannenheid

Behandelaren voor 18+

Simone psycholoog Amsterdam
Simone

Psychosociaal ACT-therapeut​

Astrid

Psychosociaal therapeut

Natasha

Psychosociaal ACT-therapeut​

Jolanda

Psychosociaal therapeut​

Nienke

Psychosociaal ACT-therapeut​

Fanny

Psychosociaal therapeut

Nikolien

Psychosociaal therapeut

Jolentha

Psychosociaal ACT-therapeut​

Kim

Psychosociaal ACT-therapeut

Moniek

Psychosociaal therapeut

Moniek

Psychosociaal therapeut

Scroll naar boven