Burn-out

Het kan je zomaar gebeuren: je wordt op een dag wakker en krijgt het niet voor elkaar om uit bed te komen. Je hebt geen energie en krijgt niets gedaan. Alleen al het idee dat je iets moet ondernemen is teveel. De kans is groot dat je in een burn-out beland bent. Hoe moeilijk het op dat moment ook lijkt; het is belangrijk om zo snel mogelijk hulp te zoeken. Blijf je te lang rondlopen met een burn-out, dan kunnen de stressklachten verergeren en duurt het herstel langer.

Wat is een burn-out? 

Burn-out is de term voor het gevoel dat je bent opgebrand. Het is een vorm van hevige overspannenheid die ervoor zorgt dat je zelfs voor alledaagse bezigheden geen energie en motivatie meer hebt. Mensen met een burn-out krijgen het vaak niet meer voor elkaar om alle ballen (werk en privé) in de lucht te houden. Je hebt last van zowel geestelijke als lichamelijke uitputting. Een burn-out wordt meestal veroorzaakt door een langdurige periode van stress en (over)spanning. Oorzaken hiervoor kunnen zijn:

 • Werkstress
 • Perfectionisme
 • Moeilijke leefomstandigheden
 • Overmatige fysieke inspanning
 • Sociale problemen
 • Chronische ziekte
 • Onzekerheid/Negatief zelfbeeld

Hoe herken je een burn-out? 

Vaak worden signalen die wijzen op een burn-out niet opgemerkt of afgedaan als onschuldige (werk)stress. Toch zijn er indicatoren – hoe subtiel ook – die aangeven dat je risico loopt om in een burn-out te belanden. Ongemerkt beginnen de aanwezige klachten en symptomen steeds meer energie te vreten tot je geest en lichaam uitgeput raken. Een aantal veelvoorkomende symptomen van een burn-out zijn:

 1. Slapeloosheid
 2. Piekeren
 3. Angstig zijn
 4. Emotioneel reageren
 5. Concentratieproblemen
 6. Jezelf willen distantiëren van de wereld
 7. Veranderd eetpatroon
 8. Sociaal contact willen vermijden
 9. Toename van alcohol- of drugsgebruik
 10. Gevoel van onzekerheid
 11. Lusteloosheid

Het verschil tussen een burn-out en overspannenheid

De begrippen ‘overspannen’ en ‘burn-out’ worden vaak door elkaar gehaald. Niet heel gek, de twee begrippen lijken erg op elkaar. Toch zijn het twee verschillende dingen. Een overspannen persoon heeft nog geen burn-out. Wel is overspannenheid een voorstadium van een burn-out. We spreken pas over een burn-out als iemand langer dan 6 maanden last heeft van (ernstige) spanningsklachten.

Herstellen van een burn-out 

Een burn-out gaat niet vanzelf weg. Een actieve aanpak is dan ook nodig om te herstellen van een burn-out. Wees je er van bewust dat de weg naar herstel vaak een lang proces is. Het kan zomaar 1,5 tot 2 jaar duren voordat je het leven – zoals dat ooit was – weer beetje bij beetje kunt oppakken. Het is dan ook zaak om op tijd aan de bel te trekken wanneer je burn-outgerelateerde klachten bij jezelf herkent. Want eenmaal volledig opgebrand, kost het enorm veel energie om te herstellen. Dit kan de duur van jouw herstel beïnvloeden. Goede therapievormen die je helpen bij het herstellen van jouw burn-out zijn bijvoorbeeld psychosociale therapie, counselling en mindfulness.

Herstel je altijd volledig van een burn-out? 

Heel eerlijk, volledig herstellen van een burn-out doe je nooit meer. Uit onderzoek blijkt dat je na een burn-out gevoeliger bent om nogmaals een burn-out te krijgen. Tijdens jouw herstelperiode moet je dan ook leren omgaan met de nieuwe eisen en grenzen van jouw lichaam en geest.

Burn-outbehandeling 

Bij psychologenpraktijk helpen we je graag te herstellen van jouw burn-out. Liever nog ondersteunen we je bij het voorkomen van een burn-out. Onze psychologen en therapeuten hebben begrip voor jouw situatie en gevoelens. Samen kiezen we de behandelvorm die het beste bij jou past.

Kosten en vergoeding voor behandeling bij burn-out 

Meer informatie over de kosten van burn-outtherapie bij psychologen- en therapeutenpraktijk – en de mogelijkheden voor vergoeding vanuit de zorgverzekering – vind je op de pagina Tarieven & Vergoeding.

Herstellen van je burn-out. Laat ons helpen. 

Onze psychologen en therapeuten helpen je graag bij jouw herstel. Meer weten? Meld je dan even aan via onderstaande button. Je bent – op korte termijn – welkom voor een vrijblijvend (en kosteloos) kennismakingsgesprek.ps

Staat jouw hulpvraag er niet tussen?

Neem dan gerust contact met ons op om te kijken hoe we jou verder kunnen helpen.

Onze psychologen & therapeuten die kunnen helpen bij burn-out

Behandelaren voor 18+

Simone psycholoog Amsterdam
Simone

Psychosociaal ACT-therapeut​

Astrid

Psychosociaal therapeut

Natasha

Psychosociaal ACT-therapeut​

Nienke

Psychosociaal ACT-therapeut​

Jolentha

Psychosociaal ACT-therapeut​

Fanny

Psychosociaal therapeut

Nikolien

Psychosociaal therapeut

Jolentha

Psychosociaal ACT-therapeut​

Kim

Psychosociaal ACT-therapeut

Moniek

Psychosociaal therapeut

Moniek

Psychosociaal therapeut

Behandelaren voor jeugdigen (14 tot 18)

Momenteel zijn onze jeugdtherapeuten te vinden in Hillegom en Wormer.

Jolentha

ACT-jeugdtherapeut

Kim

ACT-jeugdtherapeut

Utrecht - de Bilt
Fanny

Psychosociaal therapeut

Online therapie
Moniek

Psychosociaal therapeut​

Scroll naar boven