Grenzen stellen en bewaken

Bij GOB Praktijken beseffen we dat het stellen en bewaken van grenzen een essentiële vaardigheid is voor een gezonde emotionele en mentale balans. We nemen je graag mee wat grenzen stellen en bewaken inhoudt, de nadelen en voordelen en wat welke therapievormen je hierin kunnen helpen. 

Wat houdt grenzen stellen en bewaken in

Grenzen stellen en bewaken betekent niet alleen het identificeren van je persoonlijke grenzen maar ook het communiceren van deze grenzen aan anderen en het handhaven ervan. Je kent en herkent je eigen behoeften, voorkeuren en grenzen naar jezelf toe en in interacties met anderen. Het gaat ook om het vermogen om ‘nee’ te zeggen wanneer dat nodig is en om jezelf te beschermen tegen overbelasting, misbruik en ongewenste inbreuk.

Waarom is grenzen stellen en bewaken belangrijk

Wanneer je worstelt met grenzen stellen en bewaken, kunnen verschillende problemen zich voordoen die een negatieve invloed hebben op je algehele welzijn. Deze kunnen variëren:

  1. Constante stress, angst en overweldiging tot uitputting
  2. Burn-out
  3. Een laag zelfbeeld
  4. Gevoel van machteloosheid
  5. Onvoldaanheid 
  6. Gebrek aan eigenwaarde

De voordelen van grenzen kunnen stellen en bewaken

Het ontwikkelen van gezonde grenzen brengt vele voordelen met zich mee. Het stelt je in staat om jezelf te respecteren, je eigen behoeften te vervullen en gezonde relaties op te bouwen die gebaseerd zijn op wederzijds respect en begrip. Door grenzen te stellen en te bewaken creëer je ruimte voor zelfzorg, innerlijke rust en persoonlijke groei.

Welke therapievormen helpen bij grenzen leren stellen en bewaken

Er zijn verschillende therapievormen die effectief kunnen zijn bij het ontwikkelen van vaardigheden voor grenzen stellen en bewaken. Psychosociale therapie, counselling en onder anderen ACT kan je helpen om beperkende overtuigingen en denkpatronen te identificeren en te veranderen. Je leert assertieve vaardigheden die je kunnen helpen hoe je op een duidelijke en respectvolle manier je grenzen kunt communiceren en handhaven, terwijl mindfulness-technieken je kunnen helpen om meer bewustzijn te ontwikkelen over je eigen behoeften en grenzen.

Kosten en vergoeding

Meer informatie over de kosten bij psychologen- en therapeutenpraktijk GOB Praktijen en de mogelijkheden voor vergoeding vanuit de zorgverzekering vind je op de pagina Tarieven & Vergoeding.

Bij GOB Praktijken zijn onze ervaren therapeuten er om je te ondersteunen bij het ontwikkelen van gezonde grenzen en zelfzorg. We bieden een veilige en ondersteunende omgeving waarin je kunt leren om voor jezelf op te komen en je welzijn te beschermen. 

Staat jouw hulpvraag er niet tussen?

Neem dan gerust contact met ons op om te kijken hoe we jou verder kunnen helpen.

Onze psychologen & therapeuten die kunnen helpen bij jou leren grenzen stellen en bewaken

Behandelaren voor 18+

Simone psycholoog Amsterdam
Simone

Psychosociaal ACT-therapeut​

Astrid

Psychosociaal therapeut

Natasha

Psychosociaal ACT-therapeut​

Jolanda

Psychosociaal therapeut​

Nienke

Psychosociaal ACT-therapeut​

Fanny

Psychosociaal therapeut

Nikolien

Psychosociaal therapeut

Jolentha

Psychosociaal ACT-therapeut​

Kim

Psychosociaal ACT-therapeut

Moniek

Psychosociaal therapeut

Moniek

Psychosociaal therapeut

Scroll naar boven