Negatief zelfbeeld

Bij GOB Praktijken begrijpen we hoe een negatief zelfbeeld je leven kan beïnvloeden en belemmeren. We leggen uit wat een negatief zelfbeeld inhoudt, welke klachten ermee gepaard kunnen gaan, de mogelijke oorzaken ervan en hoe je een positiever zelfbeeld kan ontwikkelen.

Negatief zelfbeeld: wat houdt dat in?

Een negatief zelfbeeld is een vertekend beeld van jezelf waarbij je vooral de nadruk legt op je tekortkomingen en zwakheden. Het kan leiden tot gevoelens van onzekerheid, minderwaardigheid en ontoereikendheid. Wanneer je een negatief zelfbeeld hebt kan je moeite hebben met jezelf accepteren en jezelf waardig of goed genoeg voelen.

Klachten die je kan ervaren bij een negatief zelfbeeld

De klachten bij een negatief zelfbeeld zijn divers en kunnen variëren van gevoelens van onzekerheid, gevoelens van minderwaardigheid tot angst, depressie en sociale isolatie. Mensen met een negatief zelfbeeld ervaren vaak perfectionisme, vermijdingsgedrag, moeite met relaties en een algemeen gevoel van ontevredenheid met zichzelf en hun leven.

Oorzaken van een negatief zelfbeeld

Een negatief zelfbeeld kan verschillende oorzaken hebben waaronder traumatische ervaringen uit het verleden, negatieve feedback of kritiek van anderen (van je kindertijd tot en met het hedendaagse), onrealistische verwachtingen, sociale vergelijking en culturele invloeden. Het kan ook het gevolg zijn van persoonlijkheidskenmerken zoals perfectionisme of een neiging tot zelfkritiek.

Welke therapievormen kunnen helpen een positiever zelfbeeld te creëren

Diverse therapieën kunnen effectief zijn bij het aanpakken van een negatief zelfbeeld. Bijvoorbeeld psychosociale therapie, counselling of overige therapievormen dat zich op het herkennen en wijzigen van negatieve denkpatronen die ten grondslag liggen aan het negatieve zelfbeeld. Daarnaast kan Acceptance and Commitment Therapy (ACT) helpen bij het vergroten van zelfacceptatie en het ontwikkelen van meer flexibiliteit in het omgaan met negatieve gedachten en gevoelens.

Kosten en vergoeding voor behandeling bij onzekerheid 

Meer informatie over de kosten van behandelingen bij psychologenpraktijk GOB – en de mogelijkheden voor vergoeding vanuit de zorgverzekering – vind je op de pagina Tarieven & Vergoeding.

Bij GOB Praktijken bieden onze ervaren psychologen en therapeuten een veilige en ondersteunende omgeving waarin je kunt werken aan het verbeteren van je zelfbeeld en het vergroten van zelfvertrouwen en zelfacceptatie. Neem vandaag nog contact met ons op voor een kennismakingsgesprek.

Staat jouw hulpvraag er niet tussen?

Neem dan gerust contact met ons op om te kijken hoe we jou verder kunnen helpen.

Onze psychologen & therapeuten die kunnen helpen bij een negatief zelfbeeld

Behandelaren voor 18+

Simone psycholoog Amsterdam
Simone

Psychosociaal ACT-therapeut​

Astrid

Psychosociaal therapeut

Natasha

Psychosociaal ACT-therapeut​

Nienke

Psychosociaal ACT-therapeut​

Jolentha

Psychosociaal ACT-therapeut​

Fanny

Psychosociaal therapeut

Nikolien

Psychosociaal therapeut

Jolentha

Psychosociaal ACT-therapeut​

Kim

Psychosociaal ACT-therapeut

Moniek

Psychosociaal therapeut

Moniek

Psychosociaal therapeut

Behandelaren voor jeugdigen (14 tot 18)

Momenteel zijn onze jeugdtherapeuten te vinden in Hillegom en Wormer.

Jolentha

ACT-jeugdtherapeut

Kim

ACT-jeugdtherapeut

Utrecht - de Bilt
Fanny

Psychosociaal therapeut

Online therapie
Moniek

Psychosociaal therapeut​

Scroll naar boven