Stress
Therapie bij stress. We hebben allemaal weleens last van stress. Niets om je zorgen om te maken. Een beetje stress is zelfs goed voor ons. Het helpt je om alert te blijven en je prestaties te verbeteren. Stress wordt een probleem wanneer het langere tijd aanhoudt en je dagelijks leven eronder gaat lijden.
Wat is stress?
Stress is, kort gezegd, een teveel aan spanning. Ieder mens heeft spanning nodig om goed te kunnen functioneren. Het helpt ons om te gaan met veranderingen in onze omgeving. Spanning zorgt ervoor dat je lichaam klaar is voor actie. Wanneer je langdurig te veel spanning ervaart kan dit leiden tot klachten. Dit noemen we stress.
Oorzaken stress
Stress ontstaat wanneer er meer van je gevraagd wordt dan je aankunt. Jouw draagkracht is niet in balans met de draaglast. Factoren die je gevoeliger maken voor stress zijn:
- Perfectionisme
- Faalangst
- Prestatiegerichtheid
- Niet stil kunnen zitten
- Meerdere dingen tegelijk doen
- Hoge eisen stellen aan jezelf
- Groot verantwoordelijkheidsgevoel
- Moeilijk grenzen kunnen aangeven
- Slecht om hulp kunnen vragen
- Ongezonde leefgewoonten, zoals overmatig koffie- of alcoholgebruik, roken, te weinig slaap en ongezond eten
Symptomen van stress
Bij langdurige stress verslechtert je concentratievermogen en daarmee je prestaties. Door de energie die stress kost voel je je vaak erg moe. Wanneer je lichaam geen tijd heeft om te herstellen van stress, dan stapelt de stress zich op tot het te veel wordt. Je kun dan te maken krijgen met zowel lichamelijke als psychische klachten. Veelgehoorde symptomen van stress zijn:
- Slapeloosheid
- Rusteloosheid
- Vermoeidheid
- Hoofdpijn
- Rugpijn
- Maagklachten
- Geïrriteerd gevoel
- Huilbuien
- Somberheid
- Concentratieproblemen
- Vergeetachtigheid
Het verschil tussen stress en overspannenheid
Stress is niet hetzelfde als overspannenheid. Wel zijn deze twee begrippen met elkaar verbonden. Wanneer stress te lang aanhoudt, kun je overspannen raken. Op dat moment staat stress je functioneren in de weg. Overspannenheid is een voorstadium van een burn-out. Van dit laatste spreken we wanneer iemand langer dan 6 maanden last heeft van ernstige spanningsklachten en figuurlijk is ‘opgebrand’. Het is dan ook verstandig om stress aan te pakken voordat het omslaat in overspannenheid of erger.
Stress verminderen
Wanneer je stress wilt verminderen moet je zorgen dat tegenover stressvolle periodes ook voldoende leuke dingen gepland staan die jou ontspanning brengen. Denk aan een fijne vakantie, een uurtje sporten of een dagje uit met vrienden. Klinkt simpel, maar de ervaring leert dat we hier vaak te weinig tijd voor maken. Kun je de ontspanning niet meer vinden en neemt stress jouw dagelijks leven over? Vraag dan om hulp.
Psychologische hulp bij stressklachten
Stress kan op verschillende manieren worden behandeld. Welke behandelvorm voor jou geschikt is, hangt af van de oorzaak van jouw stress. De meest gebruikte therapievormen zijn mindfulness, cognitieve gedragstherapie, gesprekstherapie en ACT (Acceptance and Commitment Therapy). We helpen je graag bij het aanpakken van jouw stressklachten. Zo voorkomen we samen dat jouw stress omslaat in overspannenheid of een burn-out.
Kosten en vergoeding voor behandeling bij stress
Op onze pagina Tarieven & Vergoeding vind je alle informatie over de kosten van onze behandelingen en de mogelijkheden voor vergoeding vanuit de zorgverzekering.
Stress aanpakken. Laat ons helpen.
Onze psychologen en therapeuten helpen je graag bij het aanpakken van jouw stressklachten. Meer weten? Meld je aan via onderstaande button. Je bent – op korte termijn – welkom voor een vrijblijvend (en kosteloos) kennismakingsgesprek.