Stress

Therapie bij stress. We hebben allemaal weleens last van stress. Niets om je zorgen om te maken. Een beetje stress is zelfs goed voor ons. Het helpt je om alert te blijven en je prestaties te verbeteren. Stress wordt een probleem wanneer het langere tijd aanhoudt en je dagelijks leven eronder gaat lijden.

Wat is stress? 

Stress is, kort gezegd, een teveel aan spanning. Ieder mens heeft spanning nodig om goed te kunnen functioneren. Het helpt ons om te gaan met veranderingen in onze omgeving. Spanning zorgt ervoor dat je lichaam klaar is voor actie. Wanneer je langdurig te veel spanning ervaart kan dit leiden tot klachten. Dit noemen we stress.

Oorzaken stress

Stress ontstaat wanneer er meer van je gevraagd wordt dan je aankunt. Jouw draagkracht is niet in balans met de draaglast. Factoren die je gevoeliger maken voor stress zijn:

 1. Perfectionisme
 2. Faalangst
 3. Prestatiegerichtheid
 4. Niet stil kunnen zitten
 5. Meerdere dingen tegelijk doen
 6. Hoge eisen stellen aan jezelf
 7. Groot verantwoordelijkheidsgevoel
 8. Moeilijk grenzen kunnen aangeven
 9. Slecht om hulp kunnen vragen
 10. Ongezonde leefgewoonten, zoals overmatig koffie- of alcoholgebruik, roken, te weinig slaap en ongezond eten

Symptomen van stress 

Bij langdurige stress verslechtert je concentratievermogen en daarmee je prestaties. Door de energie die stress kost voel je je vaak erg moe. Wanneer je lichaam geen tijd heeft om te herstellen van stress, dan stapelt de stress zich op tot het te veel wordt. Je kun dan te maken krijgen met zowel lichamelijke als psychische klachten. Veelgehoorde symptomen van stress zijn:

 • Slapeloosheid
 • Rusteloosheid
 • Vermoeidheid
 • Hoofdpijn
 • Rugpijn
 • Maagklachten
 • Geïrriteerd gevoel
 • Huilbuien
 • Somberheid
 • Concentratieproblemen
 • Vergeetachtigheid

Het verschil tussen stress en overspannenheid

Stress is niet hetzelfde als overspannenheid. Wel zijn deze twee begrippen met elkaar verbonden. Wanneer stress te lang aanhoudt, kun je overspannen raken. Op dat moment staat stress je functioneren in de weg. Overspannenheid is een voorstadium van een burn-out. Van dit laatste spreken we wanneer iemand langer dan 6 maanden last heeft van ernstige spanningsklachten en figuurlijk is ‘opgebrand’. Het is dan ook verstandig om stress aan te pakken voordat het omslaat in overspannenheid of erger.

Stress verminderen 

Wanneer je stress wilt verminderen moet je zorgen dat tegenover stressvolle periodes ook voldoende leuke dingen gepland staan die jou ontspanning brengen. Denk aan een fijne vakantie, een uurtje sporten of een dagje uit met vrienden. Klinkt simpel, maar de ervaring leert dat we hier vaak te weinig tijd voor maken. Kun je de ontspanning niet meer vinden en neemt stress jouw dagelijks leven over? Vraag dan om hulp.

Behandeling bij stressklachten

Stress kan op verschillende manieren worden behandeld. Welke behandelvorm voor jou geschikt is, hangt af van de oorzaak van jouw stress. De meest gebruikte therapievormen zijn mindfulness, cognitieve gedragstherapie, gesprekstherapie en ACT (Acceptance and Commitment Therapy).

Behandeling bij stressklachten 

We helpen je graag bij het aanpakken van jouw stressklachten. Zo voorkomen we samen dat jouw stress omslaat in overspannenheid of een burn-out.

Kosten en vergoeding voor behandeling bij stress 

Op onze pagina Tarieven & Vergoeding vind je alle informatie over de kosten van onze behandelingen en de mogelijkheden voor vergoeding vanuit de zorgverzekering.

 

Stress aanpakken. Laat ons helpen.

Onze psychologen en therapeuten helpen je graag bij het aanpakken van jouw stressklachten. Meer weten? Meld je aan via onderstaande button. Je bent – op korte termijn – welkom voor een vrijblijvend (en kosteloos) kennismakingsgesprek.

Staat jouw hulpvraag er niet tussen?

Neem dan gerust contact met ons op om te kijken hoe we jou verder kunnen helpen.

Onze psychologen & therapeuten die kunnen helpen bij stress

Behandelaren voor 18+

Simone psycholoog Amsterdam
Simone

Psychosociaal ACT-therapeut​

Astrid

Psychosociaal therapeut

Natasha

Psychosociaal ACT-therapeut​

Nienke

Psychosociaal ACT-therapeut​

Jolentha

Psychosociaal ACT-therapeut​

Fanny

Psychosociaal therapeut

Nikolien

Psychosociaal therapeut

Jolentha

Psychosociaal ACT-therapeut​

Kim

Psychosociaal ACT-therapeut

Moniek

Psychosociaal therapeut

Moniek

Psychosociaal therapeut

Behandelaren voor jeugdigen (14 tot 18)

Momenteel zijn onze jeugdtherapeuten te vinden in Hillegom en Wormer.

Jolentha

ACT-jeugdtherapeut

Kim

ACT-jeugdtherapeut

Utrecht - de Bilt
Fanny

Psychosociaal therapeut

Online therapie
Moniek

Psychosociaal therapeut​

Scroll naar boven