Onzekerheid

Therapie voor onzekerheid. Iedereen is weleens onzeker. En dat is helemaal niet erg. Een gezonde dosis onzekerheid heeft namelijk een positief effect op jouw leven. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat je kritisch naar jezelf blijft kijken, waardoor je blijft ontwikkelen en groeien. Maar wanneer onzekerheid jouw leven beheerst, remt het je af. Wanneer jouw onzekerheid de overhand krijgt, is het tijd hier iets mee te doen.

Wat is onzekerheid? 

Onzekerheid wordt veroorzaakt door een laag zelfvertrouwen en is het gevoel van twijfel over jezelf en de dingen die je doet. Natuurlijk twijfelt iedereen weleens. Maar wanneer de twijfel jouw leven beheerst, dan spreken we van onzekerheid. ‘Kan ik dat wel?’, ‘wat wil ik?’ en ‘wat vinden anderen van mij?’, het zijn veelvoorkomende gedachten bij overmatige onzekerheid.

Kenmerken van onzekerheid 

Soms is onzekerheid alleen een gevoel. Maar het kan ook omslaan in somberheid, eenzaamheid, (sociale) angst of faalangst. Onzekerheid kan op meerdere manieren en in verschillende situaties tot uiting komen. Je kunt onzeker zijn over je uiterlijk, je werk of je relatie. Maar ook kun je onzeker zijn over wat een ander van je vindt. Het kan zelfs zo zijn dat de onzekerheid die je op één vlak ervaart, uiteindelijk doorwerkt op andere vlakken. Zo kan de onzekerheid die je op de werkvloer voelt, z’n weerslag hebben op jouw zelfvertrouwen in je relatie.

De klachten die onze psychologen en therapeuten regelmatig van cliënten horen zijn:

  • Gevoelens van eenzaamheid
  • De drang om bevestiging te zoeken bij anderen
  • Veel en vaak piekeren
  • Pleinvrees (sociale angst)
  • Stilstaan in het leven
  • Moeite hebben met het uiten van gevoelens

Oorzaken van onzekerheid 

Onzekerheid heeft veel verschillende oorzaken. Zo kan onzekerheid veroorzaakt worden door emotionele en sociale factoren, maar ook door lichamelijke en financiële factoren. Ook hebben jouw persoonlijkheid en je verleden veel invloed op je zelfbeeld. Enkele oorzaken van onzekerheid zijn:

  • Perfectionisme
  • Moeilijke relatie met je ouders (slechte hechting)
  • Pesten

De rol van hechting bij onzekerheid 

Jouw jeugd speelt een grote rol bij het opbouwen van zelfvertrouwen. De relatie die je hebt met je ouders bepaalt voor een groot deel hoe jij over jezelf denkt. Een goede hechting op (zeer) jonge leeftijd zorgt ervoor dat je minder onzeker bent op latere leeftijd. Je gewaardeerd en geliefd voelen door je ouders is zeer belangrijk. Wanneer je dit niet ervaart en je niet kunt vertrouwen op je ouders, kan jouw zelfvertrouwen een flinke deuk oplopen. Een moeilijke jeugd leidt dan ook vaak tot een negatief zelfbeeld.

Onzekerheid overwinnen

Werken aan je zelfvertrouwen is belangrijk. Zeker wanneer jouw onzekerheid de overhand krijgt. Het kan lastig zijn om die onzekerheid in je eentje aan te pakken. Sommige vraagstukken zijn nu eenmaal ingewikkeld. Een psycholoog of therapeut kan je in zo’n geval helpen. Met psychosociale therapieën, ACT en overige gesprekstherapieën of kun je grote stappen maken in verkrijgen van meer zelfvertrouwen. Wanneer traumatische ervaringen de oorzaak zijn van jouw onzekerheid kan EMDR-therapie of online EMDR-therapie een goede toevoeging zijn.

Behandeling bij onzekerheid 

Twijfel je vaak of je de dingen in het leven goed aanpakt? Heb je weinig zelfvertrouwen en vraag jij je vaak af of je ‘goed genoeg’ bent? Blijf daar dan niet mee rondlopen. Bij onze psychologenpraktijk helpen we jou bij het ontdekken van de oorzaken van jouw onzekerheid en het opbouwen van zelfvertrouwen.

Kosten en vergoeding voor behandeling bij onzekerheid 

Meer informatie over de kosten van behandelingen bij psychologenpraktijk GOB – en de mogelijkheden voor vergoeding vanuit de zorgverzekering – vind je op de pagina Tarieven & Vergoeding.

Weer vertrouwen krijgen in jezelf. Laat ons helpen. 

Onze psychologen en therapeuten helpen je graag op weg naar een leven met minder onzekerheden en meer zelfvertrouwen. Meer weten? Meld je dan aan via onderstaande button. Je bent op korte termijn welkom voor een vrijblijvend (en kosteloos) kennismakingsgesprek.

Onze psychologen & therapeuten die kunnen helpen bij onzekerheid

Behandelaren voor 18+

Simone

Psychosociaal ACT-therapeut​

Astrid

Psychosociaal therapeut

Natasha

Psychosociaal ACT-therapeut​

Jolanda

Psychosociaal therapeut​

Nienke

Psychosociaal ACT-therapeut​

Fanny

Psychosociaal therapeut

Nikolien

Psychosociaal therapeut

Moniek

Psychosociaal therapeut

Moniek

Psychosociaal therapeut

Moniek

Psychosociaal therapeut

Moniek

Psychosociaal therapeut

Scroll naar boven