Medisch trauma

Medische trauma’s zijn niet geheel ongewoon. Hetzelfde geldt voor therapie voor medisch trauma. Wanneer een behandeling in een medisch instituut zoals een ziekenhuis misgaat, spreken we van een medisch trauma. Dit kan vele psychologische klachten geven; slechter tot niet meer kunnen slapen, hoge alertheid, hoge gevoeligheid, vermoeidheid of concentratieproblemen. Bij GOB Praktijken begrijpen we de diepgaande impact van medisch trauma op het emotionele, mentale en fysieke welzijn. Vele van onze psychologen en therapeuten zijn gespecialicieerd opgeleid om met de juiste therapievorm medisch trauma te behandelen.

Wat is medisch trauma?

Medisch trauma omvat een breed scala aan schokkende gebeurtenissen die verband houden met medische behandelingen of ingrepen. Dit kan variëren van ernstige ziekten, ongevallen, operaties, langdurige ziekenhuisopnames, medische misstanden of het verlies van een geliefde door medische omstandigheden. Medisch trauma kan diepgaande psychologische en emotionele littekens achterlaten die zorgvuldige verwerking vereisen.

Klachten na een medisch trauma

Na een medisch trauma kan je een breed scala aan psychische, emotionele en fysieke klachten ervaren. Variërend van posttraumatische stresssymptomen, angst, depressie, gevoelens van hulpeloosheid, machteloosheid en verlies van controle. Je kan ook te maken krijgen met fysieke symptomen zoals pijn, vermoeidheid en slaapproblemen. Deze klachten kunnen jouw dagelijks functioneren en jouw algehele kwaliteit van leven aanzienlijk negatief beïnvloeden.

Verschillende medische trauma’s

Medische trauma’s kunnen op verschillende manieren voorkomen en verschillende oorzaken hebben. Dit kan onder meer zijn:

  • Ernstige ziekten zoals kanker, hartaandoeningen of chronische aandoeningen.
  • Ongevallen of verwondingen die leiden tot langdurige revalidatie of invaliditeit.
  • Medische ingrepen of operaties met complicaties of onverwachte uitkomsten.
  • Verlies van een geliefde als gevolg van medische oorzaken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan complicaties tijdens de bevalling.

Therapievormen voor verwerking van medisch trauma

Verschillende therapievormen kunnen effectief zijn bij het verwerken van medisch trauma en het bevorderen van de psychische, emotionele en fysieke welzijn. Psychosociale therapie, counselling, ACT of ACT traumatherapie kan helpen bij het omgaan met stresklachten, angstklachten en het veranderen van negatieve denkpatronen. EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) kan worden gebruikt om traumatische herinneringen te verwerken en de emotionele lading ervan te verminderen. Tevens is online EMDR-therapie een optie. Mindfulness en ontspanningstechnieken kunnen helpen bij het reguleren van emoties en het verminderen van stressklachten

Kosten en vergoeding voor therapie bij medisch trauma

Meer informatie over de kosten van traumatherapie bij psychologenpraktijk GOB – en de mogelijkheden voor vergoeding vanuit de zorgverzekering – vind je op de pagina Tarieven & Vergoeding.

Bij GOB Praktijken staan onze ervaren psychologen en EMDR-therapeuten klaar om je te begeleiden bij het verwerken van medisch trauma en het herstellen van jouw emotionele welzijn. We bieden een veilige en ondersteunende omgeving waarin je kunt werken aan het verwerken van je ervaringen en het vinden van veerkracht en heling. Neem vandaag nog contact met ons op voor een kennismakingsgesprek.

Staat jouw hulpvraag er niet tussen?

Neem dan gerust contact met ons op om te kijken hoe we jou verder kunnen helpen.

Onze psychologen & therapeuten die kunnen helpen bij medisch trauma

Behandelaren voor 18+

Psycholoog Hillegom
Jolanda

Relatietherapeut​

Nienke

Psychosociaal therapeut & EMDR-therapeut

Natalie

Psycholoog & EMDR-therapeut

Nikolien

Psychosociaal therapeut & (online) EMDR-therapeut

Scroll naar boven