Pesten
Laten we eerlijk zijn: pesten is traumatiserend. Bij GOB Praktijken begrijpen we de verwoestende gevolgen van pesten en dat het een langdurige impact kan hebben. We bieden een toegewijde benadering om je te helpen bij het verwerken van pestervaringen en het herstellen van jouw emotioneel welzijn.
Wat is pesten
Pesten kent verschillende vormen en kan plaatsvinden op verschillende leeftijden. Tijdens de kindertijd manifesteert pesten zich vaak als plagen, buitensluiten, verbaal misbruik of cyberpesten. Als volwassenen kan pestgedrag zich voordoen op de werkplek, in sociale kringen of zelfs binnen relaties. Pesten kan leiden tot ernstige emotionele schade en trauma.
Pesten verwijst naar herhaaldelijk en opzettelijk schadelijk gedrag dat wordt uitgeoefend door een individu of een groep tegen een ander persoon die niet in staat is zichzelf te verdedigen. Het kan verschillende vormen aannemen waaronder verbaal, fysiek, relationeel (sociaal), of via cybermiddelen. Het doel van pesten is meestal om macht, controle of superioriteit over het slachtoffer te verkrijgen en het kan ernstige negatieve gevolgen hebben voor het slachtoffer, zowel op emotioneel als op sociaal niveau.
Klachten na een pestverleden bij volwassenen
Volwassenen die in het verleden zijn gepest kunnen een breed scala aan klachten ervaren die hun welzijn en dagelijks functioneren beïnvloeden. Deze klachten kunnen variëren van angst, depressie en een laag zelfbeeld tot sociale isolatie, posttraumatische stressstoornis (PTSS) en moeite met het aangaan van relaties. De emotionele littekens van pesten kunnen diep zijn en een blijvend effect hebben.
Welke factoren zijn er belangrijk om pesten op te vangen
De impact van pesten wordt vaak verergerd door verschillende factoren zoals de frequentie en intensiteit van het pestgedrag, het ontbreken van ondersteuningssystemen, gevoelens van machteloosheid en schaamte en het gebrek aan erkenning van de ernst van de situatie door anderen. Persoonlijke kwetsbaarheden en omgevingsfactoren spelen ook een rol bij het bepalen van de ernst van de impact.
Therapievormen voor het verwerken van pestervaringen
We bieden psychologische hulp door middel van meerdere therapievormen. Verschillende therapievormen kunnen effectief zijn bij het verwerken van pestervaringen en het bevorderen van emotioneel herstel. Psychosociale therapie, counselling, ACT en sommige overige therapieën helpen bij het identificeren en veranderen van negatieve denkpatronen en het aanleren van effectieve copingmechanismen. EMDR kan worden gebruikt om traumatische herinneringen aan pesten te verwerken. Online EMDR-therapie behoort ook tot de mogelijkheden. Daarnaast kan mindfulness-gebaseerde interventies waardevol zijn bij het vergroten van zelfcompassie en veerkracht.
Pesttrauma overwinnen
Bij GOB Praktijken bieden onze ervaren psychologen en therapeuten een veilige en ondersteunende omgeving waarin je kan werken aan het verwerken van pestervaringen en herstellen in je emotioneel welzijn. We streven ernaar om je te ondersteunen bij het overwinnen van het pesttrauma en het herwinnen van controle over jouw leven.
Kosten en vergoeding voor therapie bij paniekaanvallen
Meer informatie over de kosten van onze behandelingen en de mogelijkheden voor vergoeding vanuit de zorgverzekering vind je op de pagina Tarieven & Vergoeding.
Onze psychologen en therapeuten helpen je graag. Meer weten? Meld je dan aan via onderstaande button. Je bent op korte termijn welkom voor een vrijblijvend (en kosteloos) kennismakingsgesprek.